logo image

ISP CHP3

Chapter 3 Managing the Information Systems Project
1) The project manager is responsible for initiating, planning, executing, and closing down the project.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 47
2) The focus of project management is to assure that systems development projects meet customer expectations and are delivered within budget and time constraints.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 47
3) A deliverable is an end product in a phase of the SDLC.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 50
4) A resource analysis plan determines if the proposed information system makes sense for the organization from an economic and operational standpoint.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 51
5) A systems development project may be undertaken to take advantage of business opportunities or to solve business problems.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 51
6) In order to determine the resources required for project completion, an organization should analyze the project’s scope and determine the project’s probability of successful completion.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 51
7) The most instrumental person to the successful completion of a project is the database analyst.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 52
8) Project planning is the first phase of the project management process in which activities are performed to assess the size, scope, and complexity of the project and to establish procedures to support later project activities.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 53
9) When a project manager is getting projects completed through the effective utilization of resources, he/she is performing a risk and change management activity.
Answer: FALSE
Diff: 3 Page Ref: 53
10) When a project manager works closely with customers to assure project deliverables meet expectations, he/she is performing a customer relations activity.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 53
11) Establishing a relationship with the customer is a project initiation activity.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 53
12) Establishing the project initiation plan involves organizing an initial core of project team members to assist in accomplishing the project initiation activities.
Answer: FALSE
Diff: 3 Page Ref: 53
13) Project initiation is the second phase of the project management process, which focuses on defining clear, discrete activities and the work needed to complete each activity within a single project.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 53
14) The focus of developing a communications plan activity is to collect and organize the tools that will be used while managing the project.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 54
15) The project workbook serves as a repository for all project correspondence, inputs, outputs, deliverables, procedures, and standards established by the project team.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 54
16) Project planning involves defining clear, discrete activities and the work needed to complete each activity within a single project.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 55
17) Task identification structure refers to the process of dividing a project into manageable tasks and logically ordering them to ensure a smooth evolution between tasks.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 58
18) Task sequence depends on which tasks produce deliverables needed in other tasks, when critical resources are available, the constraints placed on the project by the client, and the process outlined in the SDLC.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 58
19) A logic model is a graphical representation of a project that shows each task as a horizontal bar whose length is proportional to its time for completion.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 58
20) Gantt charts typically show how tasks must be ordered and when an activity should begin and end.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 58
21) Creating a work breakdown structure requires that you decompose phases into activities and activities into specific tasks.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 58
22) Having a known method or technique is characteristic of a task.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 59
23) Project time estimates for task completion and overall system quality are significantly influenced by the assignment of people to tasks.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 59
24) During the development of a preliminary schedule activity, you specify how various deliverables are produced and tested by you and your project team.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 62
25) A Project Scope Statement is developed during the project execution phase.
Answer: FALSE
Diff: 3 Page Ref: 63
26) The Project Scope Statement provides a detailed estimate of the project’s tasks and resource requirements.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 63
27) During project execution, plans created in prior phases are put into action.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 63
28) A network diagram depicts project tasks and their interrelationships.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 64
29) When executing the Baseline Project Plan, the project manager will initiate the execution of project activities, acquire and assign resources, orient and train new team members, keep the project on schedule, and assure the quality of project deliverables.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 63
30) A slipped completion date for an activity may initiate a change to the Baseline Project Plan.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 64
31) The meeting minutes project team communication method has a low formality rating.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 65
32) The hallway discussion project team communication method has a medium to high formality rating.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 65
33) The status report project team communication method is used to inform project team members.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 65
34) A project can terminate naturally or unnaturally.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 65
35) Within the context of the SDLC, project closedown occurs when the design phase is completed.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 66
36) Team members are assessed as part of the conducting postproject reviews activity.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 66
37) The focus of closing the customer contract activity is to ensure that all contractual terms of the project have been met.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 66
38) Projects are deemed a success or failure at project closedown.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 66
39) Gantt charts typically do not show how tasks must be ordered.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 67
40) When compared to network diagrams, Gantt charts are more useful for depicting the activities associated with large projects.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 67
41) Gantt charts visually show the time overlap of tasks whereas a network diagram does not show time overlap but does show which tasks could be done in parallel.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 67
42) The ability to easily make changes to a project is a very powerful feature of most project management environments.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 68
43) A work method is any person, group of people, piece of equipment, or material used in accomplishing an activity.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 68
44) Critical path scheduling is a scheduling technique in which order and duration of a sequence of task activities directly affect the completion date of a project.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 68
45) A major disadvantage of the network diagram is its inability to represent completion times and show interrelationships between activities.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 68
46) If an activity’s optimistic time is 4 weeks, its realistic time is 6 weeks, and its pessimistic time is 8 weeks, then its estimated time would be 6 weeks.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 69
47) If an activity’s optimistic time is 3 months, its realistic time is 5 months, and its pessimistic time is 10 months, then its estimated time would be 5.5 months.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 69
48) If an activity’s optimistic time is 4 days, its realistic time is 10 days, and its pessimistic time is 25 days, then its estimated time would be 11.5 days.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 69
49) An activity on the critical path will have a slack time of 1.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 72
50) Microsoft Outlook is an example of project management software.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 73
51) In order to manage the project as a series of iterations, the project manager must subdivide the project into a set of components.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 81
52) Each separate system component is referred to as a horizontal slice of the system.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 82
53) One outcome of defining the overall system as a collection of components is the likelihood that the components constructed earlier in the project will require greater rework than those developed later in the project.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 82
54) Rework is not normally part of an OOAD project and one should be overly concerned when this happens.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 83
55) One characteristic of the OOAD approach is that it tackles hard problems first.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 83
56) Addressing hard problems first does not mitigate risk.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 83
57) With OOAD project management, during each iteration all systems development lifecycle activities are performed.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 84
58) In OOASD, it is better to make highly detailed plans for each iteration.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 84
59) When using OOASD, iterations are generally meant to be a variable length of time.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 85
60) Having more iterations with fewer components to be completed is better than having only a few iterations with many components needing to be completed.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 85
61) Experienced OOSAD project managers typically use from six to nine iterations when designing and constructing a system.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 85
62) In OOSAD, during inception the primary focus is analysis, during elaboration the primary focus is design, during construction the primary focus is making the system truly operational, and during transition the primary focus is on implementation.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 86
63) An individual with a diverse set of skills – management, leadership, technical, conflict management, and customer relationship – who is responsible for initiating, planning, executing, and closing down a project best defines:
A) systems analyst
B) consultant
C) project scheduler
D) project manager
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 49
64) A planned undertaking of related activities to reach an objective that has a beginning and an end best defines:
A) task development
B) activity plan
C) project
D) task schedule
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 50
65) Which of the following are primary reasons for undertaking systems development projects?
A) to take advantage of business opportunities
B) to solve business problems
C) to use state-of-the-art technology
D) both A and B
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 51
66) Arguably, the most instrumental person to the successful completion of any project is the:
A) project manager
B) chief information officer
C) department manager
D) staff consultant
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 52
67) Which of the following are project management phases?
A) closing down the project
B) planning the project
C) executing the project
D) all of the above
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 52
68) A controlled process of initiating, planning, executing, and closing down a project best defines:
A) systems development
B) project management
C) project development
D) systems management
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 52
69) The phase of the project management process in which activities are performed to assess the size, scope, and complexity of the project and to establish procedures to support later project activities best defines:
A) project initiation
B) scope development
C) project planning
D) project assessment
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 53
70) Influencing the activities of others toward the attainment of a common goal through the use of intelligence, personality, and abilities refers to which of the following project manager activities?
A) conflict management
B) management
C) leadership
D) team management
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 53
71) Managing conflict within a project team to assure that conflict is not too high or too low best defines which of the following project manager activities:
A) conflict management
B) leadership
C) team management
D) problem solving
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 53
72) Identifying, assessing, and managing the risks and day-to-day changes that occur during a project best defines which of the following project manager activities:
A) conflict management
B) risk and change management
C) team management
D) problem solving
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 53
73) Skills that include interpreting system requests and specifications, site preparation and user training, and contact point for customers best represent:
A) customer relations
B) conflict management
C) leadership
D) team management
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 53
74) Skills that include defining and sequencing activities, communicating expectations, assigning resources to activities, and monitoring outcomes best represent:
A) technical problem solving
B) management
C) leadership
D) team management
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 53
75) Which of the following project management activities is associated with project initiation?
A) establishing a relationship with the customer
B) describing project scope, alternatives, and feasibility
C) estimating resources and creating a detailed resource plan
D) identifying and assessing risks
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 53
76) Defining the necessary activities required to organize the initiation team while they are working to define the scope of the project is the focus of which of the following activities?
A) establishing the project initiation team
B) establishing management procedures
C) establishing the project initiation plan
D) establishing the project management environment and project workbook
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 54
77) An on-line or hard copy repository for all project correspondence, inputs, outputs, deliverables, procedures, and standards that is used for performing project audits, orientation of new team members, communication with management and customers, identifying future projects, and performing postproject reviews is called:
A) a project workbook
B) a schedule book
C) a project planner
D) project management software
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 54
78) Which of the following is not a project planning activity?
A) setting a Baseline Project Plan
B) identifying and assessing risk
C) determining project standards and procedures
D) establishing management procedures
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 55
79) Developing an understanding of the content and complexity of the project is the purpose of:
A) describing the project scope, alternatives, and feasibility
B) determining project standards and procedures
C) developing a Statement Of Work
D) setting a Baseline Project Plan
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 57
80) The process of dividing the project into manageable tasks and logically ordering them to ensure a smooth evolution between tasks defines:
A) task division
B) work breakdown structure
C) work structuring
D) project division
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 58
81) Which of the following is not a guideline for defining a task?
A) A task should have well accepted predecessor and successor steps.
B) A task should have a single and identifiable deliverable.
C) A task should have a known method or technique.
D) A task should always be completed by one person.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 59
82) A graphical representation of a project that shows each task as a horizontal bar whose length is proportional to its time for completion defines:
A) network diagram
B) data diagram
C) project chart
D) Gantt chart
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 58
83) Which of the following is a true statement regarding project time estimates?
A) Project time estimates for task completion and overall system quality are significantly influenced by the assignment of people to tasks.
B) Resource estimates should not be revised based upon the skills of the actual person assigned to a particular activity.
C) Staff learning can be enhanced by assigning individuals to tasks that are “over their heads.”
D) Project time estimates are always on target.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 59
84) During which of the following activities do you use the information regarding tasks and resource availability to assign time estimates to each activity in the work breakdown structure?
A) dividing the project into manageable tasks
B) develop a preliminary schedule
C) describing project scope, alternatives, and feasibility
D) developing a Statement of Work
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 60
85) A diagram that depicts project activities and their interrelationships is called a:
A) network diagram
B) data diagram
C) data flow diagram
D) Gantt chart
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 60
86) Indicating when and how written and oral reports will be provided by the team, how team members will coordinate work, what messages will be sent to announce the project to interested parties, and what kinds of information will be shared with vendors and external contractors involved with the project describes:
A) determining project standards and procedures
B) developing a Statement of Work
C) developing a communication plan
D) setting a Baseline Project Plan
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 61
87) Risks can arise from:
A) the use of new technology
B) resistance to change
C) availability of critical resources
D) all of the above
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 62
88) The third phase of the project management process in which the plans created in the prior phases are put into action is:
A) project planning
B) project execution
C) project initiation
D) project closedown
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 63
89) Which of the following occurs during project execution?
A) monitoring project progress against the baseline plan
B) conducting post-project reviews
C) establishing the project initiation plan
D) establishing the project workbook
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 64
90) Changes to the Baseline Project Plan might be motivated by:
A) a slipped completion date of an activity
B) a bungled activity that must be redone
C) the identification of a new activity that becomes evident later in the project
D) all of the above
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 64
91) The responsibility for keeping all team members informed of the project status best describes the:
A) monitoring project progress against the Baseline Project Plan activity
B) communicating the project status activity
C) executing the baseline project plan activity
D) project update activity
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 65
92) Which of the following states correctly the formality and use of a project workbook?
A) In terms of formality, the project workbook would be rated low to medium. In terms of use, the project workbook would be used to inform and serve as a permanent record.
B) In terms of formality, the project workbook would be rated high. In terms of use, the project workbook would be used to resolve issues.
C) In terms of formality, the project workbook would be rated high. In terms of use, the project workbook would be used to inform and serve as a permanent record.
D) In terms of formality, the project workbook would be rated low. In terms of use, the project workbook would be used to resolve issues.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 65
93) Which of the following states correctly the formality and use of hallway discussions?
A) In terms of formality, hallway discussions would be rated medium. In terms of use, hallway discussions would be used to inform.
B) In terms of formality, hallway discussions would be rated high. In terms of use, hallway discussions would be used to inform.
C) In terms of formality, hallway discussions would be rated low. In terms of use, hallway discussions would be used to inform and resolve issues.
D) In terms of formality, hallway discussions would be rated high. In terms of use, hallway discussions would serve as a permanent record.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 65
94) The final phase of the project management process that focuses on bringing a project to an end is called:
A) project evaluation
B) project closedown
C) project initiation and planning
D) project review
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 65
95) Which of the following is not a project closedown phase?
A) conducting post project reviews
B) closing the customer contract
C) closing down the project
D) communicating the project status
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 66
96) Ensuring that all contractual terms of the project have been met is done during:
A) conducting postproject reviews
B) closing the customer contract
C) closing down the project
D) communicating the project status
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 66
97) Determining the strengths and weaknesses of project deliverables, the processes used to create them, and the project management process is done during:
A) conducting postproject reviews
B) closing the customer contract
C) closing down the project
D) communicating the project status
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 66
98) When comparing a Gantt chart to a network diagram, which of the following is a true statement?
A) Gantt shows the sequence dependencies between activities, whereas a network diagram shows the duration of activities.
B) A network diagram shows the time overlap of activities, whereas Gantt does not show time overlap.
C) Some forms of Gantt charts can show slack time available within an earliest start and latest finish duration, whereas a network diagram shows this by data within activity rectangles.
D) Both A and B
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 67
99) Any person, group of people, piece of equipment, or material used in accomplishing an activity is referred to as a(n):
A) entity
B) resource
C) identifier
D) agent
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 68
100) A scheduling technique where the order and duration of the sequence of activities directly affect the completion date of a project refers to:
A) sequencing strategy
B) Gantt scheduling
C) critical path scheduling
D) activity scheduling
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 68
101) Optimistic time is:
A) the maximum period of time for an activity to be completed
B) the minimum period of time for an activity to be completed
C) the planner’s “best guess” of the amount of time the activity actually will require for completion
D) the maximum period of time for an entire project to be completed
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 69
102) Pessimistic time is:
A) the maximum period of time for an activity to be completed
B) the minimum period of time for an activity to be completed
C) the planner’s “best guess” of the amount of time the activity actually will require for completion
D) the maximum period of time for an entire project to be completed
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 69
103) Realistic time is:
A) the maximum period of time for an activity to be completed
B) the minimum period of time for an activity to be completed
C) the planner’s “best guess” of the amount of time the activity actually will require for completion
D) the maximum period of time for an entire project to be completed
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 69
104) What would be the estimated time for completion if the time estimates for report design are as follows: optimistic = 3 weeks; pessimistic = 9 weeks; realistic = 6 weeks?
A) 3 weeks
B) 6 weeks
C) 18 weeks
D) 5 weeks
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 69
105) What would be the estimated time for completion if time estimates for programming are as follows: optimistic = 4 weeks; pessimistic = 6 weeks; realistic = 5 weeks?
A) 5 weeks
B) 6 weeks
C) 15 weeks
D) 3 weeks
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 69
106) What would be the estimated time for completion if time estimates for installation are as follows: optimistic = 1 week; pessimistic = 1 week; realistic = 1 week?
A) 5 weeks
B) 6 weeks
C) 3 weeks
D) 1 week
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 69
107) Which of the following is true regarding Gantt chart construction?
A) To construct the Gantt chart, a horizontal bar is drawn for each activity that reflects its sequence and duration.
B) To show precedence relationships, arrows are used to connect actions.
C) Arrows are used to reflect the sequence of activities.
D) Squares are used to represent activities.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 71
108) A critical path is:
A) a sequence of activities whose order and durations indirectly affect the completion date of a project
B) a sequence of activities whose order and durations directly affect the completion date of a project
C) a sequence of activities whose order must be performed in parallel
D) a sequence of activities whose duration cannot last more than 40 percent of the time allotted to the project
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 72
109) Which of the following is a true statement regarding network diagrams?
A) The critical path of a network diagram is represented by the sequence of connected activities that produce the longest overall time period.
B) All activities with a slack time equal to zero are on the critical path.
C) Nodes not on the critical path can be delayed (for some amount of time) without delaying the final completion of the project.
D) All of the above.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 71-72
110) The amount of time that an activity can be delayed without delaying the project refers to:
A) noncritical time
B) slack time
C) down time
D) delay time
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 72
111) Slack time is equal to:
A) the difference between an activity’s latest and earliest expected completion time
B) the latest expected completion time
C) the difference between the start time and realistic time for each activity
D) the sum of an activity’s latest and earliest expected completion time
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 72
112) Automated tools available to help you manage a development project are referred to as:
A) diagram generators
B) project management software
C) systems development software
D) none of the above
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 73
113) In OOSAD, the project manager must:
A) subdivide the whole system into a set of components
B) use Java to design the system
C) keep track of objects
D) all of the above
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 81
114) When a project manager divides a system into components in OOSAD, each component is called a(n):
A) piece of the pie
B) horizontal slice
C) vertical slice
D) node
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 82
115) In OOSAD, one outcome of defining the overall system as a collection of components is:
A) a good system
B) the likelihood that components constructed earlier in the project will require greater rework
C) the likelihood that components constructed later in the project will require greater rework
D) the critical path will fail.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 82
116) A characteristic of the OOSAD approach is:
A) that it is very difficult
B) that it is very easy
C) that it never works
D) that it tackles hard problems first.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 83
117) In OOSAD, each project iteration has all of the following except:
A) planning
B) project closedown
C) analysis
D) implementation
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 84
118) In OOSAD, iterations are normally:
A) five weeks
B) ten weeks
C) eleven weeks
D) two to eight weeks
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 85
119) A ________ is a systems analyst with a diverse set of skills-management, leadership, technical, conflict management, and customer relationship-who is responsible for initiating, planning, executing, and closing down a project.
Answer: project manager
Diff: 1 Page Ref: 49
120) A ________ is a planned undertaking of related activities to reach an objective that has a beginning and an end.
Answer: project
Diff: 1 Page Ref: 50
121) A ________ is an end product in a phase of the SDLC.
Answer: deliverable
Diff: 2 Page Ref: 50
122) A ________ determines if the proposed information system makes sense for the organization from an economic and operational standpoint.
Answer: feasibility study
Diff: 2 Page Ref: 51
123) ________ is a controlled process of initiating, planning, executing, and closing down a project.
Answer: Project management
Diff: 1 Page Ref: 52
124) ________, ________, ________, and ________ are the four phases of project management.
Answer: Project initiation, project planning, project execution, project closedown
Diff: 2 Page Ref: 52
125) ________ is the first phase of the project management process in which activities are performed to assess the size, scope, and complexity of the project and to establish procedures to support later project activities.
Answer: Project initiation
Diff: 2 Page Ref: 53
126) Influencing the activities of others toward the attainment of a common goal through the use of intelligence, personality, and abilities describes the ________ project manager activity.
Answer: leadership
Diff: 2 Page Ref: 53
127) Getting projects completed through the effective utilization of resources describes the ________ project manager activity.
Answer: management
Diff: 2 Page Ref: 53
128) Working closely with customers to assure project deliverables meet expectations describes the ________ project manager activity.
Answer: customer relations
Diff: 2 Page Ref: 53
129) Designing and sequencing activities to attain project goals describes the ________ project manager activity.
Answer: technical problem solving
Diff: 2 Page Ref: 53
130) Managing conflict within a project team to assure that conflict is not too high or too low describes the ________ project manager activity.
Answer: conflict management
Diff: 2 Page Ref: 53
131) Managing the project team for effective team performance describes the ________ project manager activity.
Answer: team management
Diff: 2 Page Ref: 53
132) A ________ is an online or hard-copy repository for all project correspondence, inputs, outputs, deliverables, procedures, and standards that is used for performing project audits, orienting new team members, communicating with management and customers, identifying future projects, and performing postproject reviews.
Answer: project workbook
Diff: 2 Page Ref: 54
133) ________ is the second phase of the project management process, which focuses on defining clear, discrete activities and the work needed to complete each activity within a single project.
Answer: Project planning
Diff: 2 Page Ref: 55
134) ________ is the process of dividing the project into manageable tasks and logically ordering them to ensure a smooth evolution between tasks.
Answer: Work breakdown structure
Diff: 2 Page Ref: 58
135) A ________ is a graphical representation of a project that shows each task as a horizontal bar whose length is proportional to its time for completion.
Answer: Gantt chart
Diff: 2 Page Ref: 58
136) A ________ depicts project tasks and their interrelationships.
Answer: network diagram
Diff: 2 Page Ref: 60
137) ________ is the third phase of the project management process in which the plans created in the prior phases are put into action.
Answer: Project execution
Diff: 2 Page Ref: 63
138) ________ is the final phase of the project management process that focuses on ending the project.
Answer: Project closedown
Diff: 2 Page Ref: 65
139) ________ are any person, group of people, piece of equipment, or material used in accomplishing an activity.
Answer: Resources
Diff: 1 Page Ref: 68
140) ________ is a scheduling technique whose order and duration of a sequence of task activities directly affect the completion date of a project.
Answer: Critical path scheduling
Diff: 2 Page Ref: 68
141) A ________ is the shortest time in which a project can be completed.
Answer: critical path
Diff: 2 Page Ref: 68
142) ________ is a technique that uses optimistic, pessimistic, and realistic time estimates to calculate the expected time for a particular task.
Answer: PERT
Diff: 2 Page Ref: 69
143) ________ is the amount of time that an activity can be delayed without delaying the project.
Answer: Slack time
Diff: 2 Page Ref: 72
144) ________ is the shortest time which a project can be completed.
Answer: Critical path
Diff: 2 Page Ref: 72
145) ________ is a tool that is available to help you manage a development project.
Answer: Project management software
Diff: 1 Page Ref: 73
146) Referring to OOSAD, in order to manage the project as a series of iterations, the project manager must subdivide the overall system into a set of ________.
Answer: Components
Diff: 2 Page Ref: 81
147) Another characteristic of the OOSAD approach is that it tackles the ________ first.
Answer: hard problems
Diff: 2 Page Ref: 83
148) In OOSAD, during a single iteration, multiple ________ can be completed.
Answer: components
Diff: 2 Page Ref: 85
149) Briefly define and compare Gantt charts and network diagrams.
Answer: A network diagram is a graphical depiction of project task activities and their interrelationships. The distinguishing feature of network diagram is that the ordering of activities is shown by connecting an activity with its predecessor and successor activities. A Gantt chart is a graphical representation of a project that shows each task activity as a horizontal bar whose length is proportional to its time for completion. The two charts have features that enable them to more easily demonstrate certain aspects of a project more so than the other chart. Gantt shows the duration of activities; a network diagram shows the sequence dependencies between activities. Gantt shows the time overlap of activities; a network diagram does not show time overlap but does show what activities could be done in parallel. Some forms of Gantt charts can show slack time available within an earliest start and latest finish duration; a network diagram shows this by data within activity rectangles.
Diff: 2 Page Ref: 66-68
150) Identify and briefly discuss the four phases involved in managing a project.
Answer: The project management process occurs in four phases. Each phase requires that several activities be performed. The four phases include: initiating the project, planning the project, executing the project, and closing down the project. Each of the four phases is briefly highlighted below. The first phase, project initiation, includes activities that are performed to assess the size, scope, and complexity of the project and to establish procedures to support later project activities. The associated elements of project initiation are establishing the project initiation team, establishing a relationship with the customer, establishing the project initiation plan, establishing management procedures, and establishing the project management environment and project workbook. Project planning, the second phase, focuses on defining clear, discrete activities and the work needed to complete each activity within a single project. Varied and numerous types of tasks are performed during this phase. The elements of project planning include describing project scope, alternatives, and feasibility; dividing the project into manageable tasks; estimating resources and creating a resource plan; developing a preliminary schedule; developing a communication plan; determining project standards and procedures; identifying and assessing risk; creating a preliminary budget; developing a Statement of Work; and setting a Baseline Project Plan. Project execution, the third phase of the project management process, is the phase in which the plans created in the prior phases are put into action. The elements of project execution include executing the Baseline Project Plan, monitoring project progress against the baseline plan, managing changes to the Baseline Project Plan, maintaining the project workbook, and communicating the project status. The final phase of the project management process, project closedown, focuses on bringing a project to an end. Project closedown includes closing down the project, conducting postproject reviews, and closing the customer contract.
Diff: 3 Page Ref: 52-56
151) Identify the common activities and skills of a project manager.
Answer: The project manager must be equipped with a diverse set of skills. These skills include leadership, management, customer relations, technical problem solving, conflict management, team management, and risk change management. Leadership skills involve influencing the activities of others toward the attainment of a common goal through the use of intelligence, personality, and abilities. Sample leadership skills include monitoring progress, serving as a liaison between management, users, and developers, and assigning activities. Management skills involve getting projects completed through the effective utilization of resources. Sample management skills include communicating expectations, assigning resources to activities, and monitoring outcomes. Customer relations skills involve working closely with customers to ensure project deliverables meet expectations. Examples of skills required are interpreting system requests and specifications, defining activities and their sequence, and making tradeoffs between alternative solutions. Technical problem solving involves designing and sequencing activities to attain project goals. Examples include interpreting system requests and specifications, defining activities and their sequence, and making tradeoffs between alternative solutions. Conflict management manages conflict within a project team to assure that conflict is not too high or too low. Sample skills required are problem solving, smoothing out personality differences, and compromising. Team management requires managing the project team for effective team performance. Sample skills required are peer evaluations, self management, and team building. Risk and change management requires identifying, assessing, and managing the risks and day-to-day changes that occur during a project. Sample skills required are environmental scanning, risk and opportunity identification and assessment, and forecasting.
Diff: 1 Page Ref: 53
152) Briefly explain the process of managing an information systems project.
Answer: A project is a planned undertaking of a series of related activities to reach an objective that has a beginning and an end. Project management is a controlled process of initiating, planning, executing, and closing down a project. The individual responsible for the project and project management is the project manager. The project manager is an individual with a diverse set of skills. Management, leadership, technical, conflict management, and customer relationship are necessary skills that the project manager should have. Also, the project manager is responsible for initiating, planning, executing, and closing down a project.
Diff: 1 Page Ref: 52
153) Briefly discuss project management software.
Answer: When developing a project, automated project management tools are available for use by the project manager. While a wide variety of project management tools are available, most include features such as the ability to define and order tasks, assign resources to tasks, and easily modify tasks and resources. The tools run on a range of platforms; the tools vary in the number of task activities supported, the complexity of relationships, system processing and storage requirements, and cost.
Diff: 1 Page Ref: 73
154) Define project initiation. Identify five project initiation activities.
Answer: During project initiation, activities are performed to assess the size, scope, and complexity of the project and to establish procedures to support later project activities. The five project initiation activities are to establish a project team, a relationship with a customer, the project initiation plan, management procedures, and the project management environment and project workbook.
Diff: 2 Page Ref: 53-55
155) Define project planning. Identify ten project planning activities.
Answer: During project planning, the project manager focuses on defining clear, discrete activities and the work needed to complete each activity within a single project. Project planning activities include describing the project scope, alternatives, and feasibility; dividing the project into manageable tasks; estimating resources and creating a resource plan; developing a preliminary schedule; developing a communication plan; determining project standards and procedures; identifying and assessing risk; creating a preliminary budget; developing a Statement of Work; and setting a Baseline Project Plan.
Diff: 3 Page Ref: 55-63
156) Construct a network diagram using the following data. For each activity, identify its early start time, late start time, early finish time, late finish time, and slack. Identify the critical path.
Activity
Optimistic Time Pessimistic Time Realistic
Time
Expected
Time
Preceding
Task
A
4 8 6 —
B
7 11 9 A
C
3 7 5 A
D
9 13 11 A
E
6 10 8 B
F
3 9 6 C, D, E
Answer:
Diff: 3 Page Ref: 67-69
157) Construct a Gantt chart using the following data.
Activity
Optimistic Time Pessimistic Time Realistic
Time
Expected
Time
Preceding
Task
A
4 8 6 —
B
7 11 9 A
C
3 7 5 A
D
9 13 11 A
E
6 10 8 B
F
3 9 6 C, D, E
Answer:
Diff: 3 Page Ref: 67-69
158) Construct a network diagram using the following data. For each activity, identify its early start time, late start time, early finish time, late finish time, and slack. Identify the critical path. (You may round your answers for the expected times.)
Activity
Optimistic Time Pessimistic Time Realistic
Time
Expected
Time
Preceding
Task
A
15 20 17 —
B
17 22 19 —
C
10 15 12 A
D
9 14 11 B
E
14 19 16 C, D
F
4 9 6 E
G
2 7 5 D
H
11 16 13 F, G
I
4 9 7 H
Answer:
Diff: 3 Page Ref: 67-69
159) Describe Object-Oriented Systems Analysis and Design
Answer: Object-Oriented Systems Analysis and Design defines the system as a set of components. The project manager creates vertical slices of the system. One approach used by OOSAD is to complete hard problems first. Iterations are used to manage the project. Within each iteration, each phase of the SDLC is completed. Iterations generally last two to eight weeks.
Diff: 3 Page Ref: 83-88

Need essay sample on "ISP CHP3"? We will write a custom essay sample specifically for you for only $ 13.90/page

Can’t wait to take that assignment burden offyour shoulders?

Let us know what it is and we will show you how it can be done!
×
Sorry, but copying text is forbidden on this website. If you need this or any other sample, please register

Already on Businessays? Login here

No, thanks. I prefer suffering on my own
Sorry, but copying text is forbidden on this website. If you need this or any other sample register now and get a free access to all papers, carefully proofread and edited by our experts.
Sign in / Sign up
No, thanks. I prefer suffering on my own
Not quite the topic you need?
We would be happy to write it
Join and witness the magic
Service Open At All Times
|
Complete Buyer Protection
|
Plagiarism-Free Writing

Emily from Businessays

Hi there, would you like to get such a paper? How about receiving a customized one? Check it out https://goo.gl/chNgQy

We use cookies to give you the best experience possible. By continuing we’ll assume you’re on board with our cookie policy